ریزش موی هورمونی و روشهای درمان آن

درمان ریزش موی هورمونی 

ریزش موی هورمونی دلایل متفاوتی دارد. ریزش حدوداً ۸۰ الی ۹۰ عدد تار مو روزانه، در یک فرد به عنوان ریزش طبیعی و ریزش بیش از این تعداد، تحت عنوان اختلال ریزش مو نام‌گذاری می‌گردد. یکی از علل شایع ریزش مو، اختلالات هورمونی است. هورمون‌ها می‌توانند علاوه بر ریزش مو باعث کاهش ضخامت، شکنندگی و آسیب‌پذیری مو و تحریک‌پذیری پوست سر هم بشوند.

در نتیجه در اکثر مواقع، در درمان ریزش مو، علل هورمونی را نیز باید در اولویت قرار داد.

ریزش موی هورمونی

 چه هورمون‌هایی بیشترین تأثیر را روی موها دارند؟

– استروژن (Estrogen) و پروژسترون (Progesterone)

استروژن و پروژسترون که تحت عنوان هورمون‌های زنانه از آن‌ها یاد می‌شود، مهم‌ترین نقش را در قاعدگی و تقویت استخوان‌ها ایفا می‌نمایند. یکی از اثرات این هورمون‌ها، کمک به رشد موها است. مقادیر مناسب پروژسترون و استروژن می‌تواند موها را در مرحله رشد نگه دارد. به‌علاوه ترشح این دو هورمون، روند رویش مجدد موها را نیز تسریع می‌نماید. فقدان این هورمون‌ها و یا ترشح ناکافی این دو هورمون باعث افزایش ریزش مو در خانم‌ها می‌شود. به همین علت است که در یائسگی، معمولاً شاهد کم مویی، نازک شدن و ریزش مو هستیم. به علاوه کمبود استروژن و پروژسترون روند رشد مجدد موها را بسیار کند می‌کند. هورمون تراپی یا همان HRT روش درمانی مناسب برای خانم‌های یائسه دچار ریزش مو است. جالب است بدانیم در زمان بارداری به علت بالا بودن استروژن و پروژسترون، میزان ریزش مو در خانم‌ها به مقدار قابل قبولی کاهش پیدا می‌کند؛ اما بعد از زایمان به علت پایین آمدن این هورمون‌ها، معمولاً ریزش مو شدت می‌گیرد.

– تستوسترون (Testosterone) 

درست برعکس استروژن و پروژسترون، مقادیر بالای تستوسترون، باعث شروع ریزش مو در سر و رویش موهای زائد در صورت می‌گردد. در یائسگی به علت کاهش ترشح هورمون‌های اصلی زنانه، میزان تستسترون در فرد به صورت نامناسبی بالا رفته و با بالا رفتن میزان این هورمون ریزش موها تشدید می‌گردد. تستوسترون در فولیکول مو به DHT تبدیل گردیده و مقادیر بالای DHT باعث مرگ پیاز مو، خصوصاً در قسمت جلویی سر و طاسی این ناحیه می‌شود. درمان این نوع از ریزش مو، کاهش سطح خونی تستوسترون با مصرف دارو است.

-آندروژن (Androgen)

آندروژن‌ها، همان هورمون‌های جنسی مردان هستند. تستوسترون و آندرواستنديون از جمله مهم‌ترین آندروژن‌ها هستند. آندروژن‌ها باعث ایجاد خصوصیات مردانه، همانند رشد عضلات و خشن شدن صدا و سایر خصلت‌های مردان می‌گردد. بالا بودن آندروژن در آقایان یا دختران تازه به بلوغ رسیده، عامل اصلی ریزش موی هورمونی است. این نوع ریزش مو، الگوی مشخصی دارد که پزشک معالج با معاینه و بررسی آن می‌تواند به‌راحتی آن را تشخیص و سپس درمان نماید. کاهش سطح خونی آندروژن، مهم‌ترین اصل در درمان ریزش موی هورمونی در آقایان است. برای درمان این نوع ریزش مو از داروهایی مانند فیناستراید و غیره برای تعدیل سطح سرمی هورمون استفاده می‌گردد. سپس با استفاده از مزوتراپی‌ها و یا سایر مکمل‌های رشد مو، درمان ریزش مو تکمیل می‌شود.

-انسولین (Insulin)

 انسولین که تحت عنوان هورمون تنظیم‌کننده قند خون شناخته می‌شود، ارتباط نزدیکی با ریزش مو دارد. در افراد مبتلا به دیابت قندی به علت پایین بودن میزان این هورمون، شاهد ریزش مو مقاوم به درمان هستیم. در درمان این نوع ریزش مو، مهم‌ترین عامل کنترل میزان قند خون، با بالا بردن سطح خونی انسولین و یا پایین آوردن قند خون با مصرف داروهای ضد دیابت است.

-کم‌کاری و یا پرکاری تیرویید (Hyper and Hypo Thyroidism) 

بالا و یا پایین بودن هورمون‌های مترشحه از تیرویید، علاوه بر تحت تاثیر قرار دادن سایر هورمون‌ها، می‌تواند به‌تنهایی، شروع‌کننده‌ی ریزش مو باشد. تنظیم سطح خونی هورمون‌های تیروییدی، همراه با اصلاح کمبود آهن و سایر ویتامین‌های مفید خون، روش درمانی صحیح در این گروه از ریزش موها است.

-آدرنالین و کورتیزول (Adrenaline and Cortisol)

این دو هورمون که توسط غدد فوق کلیه ترشح می‌گردند، در مواقعی که بدن، تحت استرس و فشار روحی و جسمی قرار دارد، به‌صورت مازاد در خون بالا می‌روند. بالا بودن این دو هورمون، علاوه بر تشدید ریزش مو، موجب شکنندگی و آسیب‌پذیری موها نیز می‌گردد.

درمان ریزش مو 

درمان ریزش موی هورمونی در زنان و مردان

ریزش مو و طاسی حاصله از آن، یکی از عوامل مخرب زیبایی در خانم‌ها و آقایان است. از این رو، درمان ریزش مو، از علل مهم در حفظ زیبایی و افزایش اعتماد به نفس افراد به شمار می‌رود. همان‌طور که پیش‌تر ذکر شد، بسته به علت ریزش مو، از روش‌های درمانی متفاوتی استفاده می‌شود. تنها موردی که در درمان تمامی انواع ریزش مو مشترک است، استفاده از محرک‌های رشد مو و مغذی فولیکول موها، مانند مزوتراپی (Mesotherapy) و پی آر پی است. مزوتراپی، با فراهم آوردن مواد غذایی موردنیاز برای رشد مجدد موها در درمان تمامی انواع ریزش مو، مستقل از علت آن موثر است. انواع مختلف مزوتراپی‌ها، حاوی ویتامین‌ها، پپتید، هیالورونیک اسید، کافیین و غیره هستند. انتخاب نوع کوکتل مزوتراپی، تعداد جلسات و فاصله‌ی جلسات، بسته به نیاز فرد و صلاح‌دید پزشک، در جلسه‌ی مشاوره‌ی حضوری توسط پزشک تعیین می‌گردد.

درمان ریزش مو و طاسی

درمان ریزش موی هورمونی به روش طبیعی

برخی اعمال مانند ماساژ، و محصولات موضعی از جمله روغن رزماری، ممکن است برای سلامت و رشد مو مفید باشد، علت ریزش مو ممکن است بر توانایی آن در رشد مجدد تأثیر بگذارد.
انواع دروش های ریزش مو به روش طبیعی

– ماساژ

– آلوئه ورا
– روغن نارگیل
– مکمل ویویسکال- Viviscal
– روغن ماهی
– جینسینگ
– آب پیاز
– روغن رزماری
– روغن شمعدانی
– لیمو

ماساژ

ماساژ پوست سر، که افراد می توانند آن را با روغن و ماسک مو ترکیب کنند، پوست سر را تحریک می کند و ممکن است ضخامت مو را بهبود بخشد.
تصور می‌شود که کشش در طول ماساژ باعث رشد و ضخامت مو در سلول‌های پاپیلای پوستی می‌شود که در پایین فولیکول مو قرار دارند. این سلول ها نقش کلیدی در تشکیل منبع مورد اعتماد مو، رشد مو و چرخه ریزش و رشد مجدد دارند.
یک مطالعه در سال 2019 نشان داد که ماساژ پوست سر باعث بهبود رشد مو، جریان خون و سلامت پوست سر در افراد می شود. وقت گذاشتن برای ماساژ پوست سر در هر روز می تواند به شما کمک کند تا استرس و تنش را کاهش دهید، اگر این احساسات ریشه ی ریزش موی شما باشد، یک امتیاز اضافی است.
نحوه ماساژ پوست سر
پوست سر خود را با نوک انگشتان ماساژ دهید نه با ناخن. مسیر خود را روی پوست سر خود به صورت دایره های کوچک حرکت دهید، با اعمال نور تا فشار متوسط. در حالی که زمان مشخصی برای انجام ماساژ پوست سر وجود ندارد، در مطالعه بالا در سال 2019، هر ماساژ پوست سر روزانه به مدت 4 دقیقه به مدت 24 هفته انجام شد.

آلوئه ورا

آلوئه ورا مدت‌هاست که برای درمان ریزش مو مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین پوست سر را تسکین و موها را حالت می دهد. می تواند شوره سر را کاهش دهد و فولیکول های مو را که ممکن است توسط چربی اضافی مسدود شده باشند را باز کند..
می توانید چند بار در هفته ژل آلوئه ورا خالص را به پوست سر و موهای خود بمالید. همچنین می توانید از شامپو و نرم کننده حاوی آلوئه ورا هم استفاده کنید.

روغن نارگیل

روغن نارگیل منبع معتبر حاوی اسیدهای چرب به نام اسید لوریک است که به داخل ساقه مو نفوذ کرده و ریزش پروتئین مو را کاهش می دهد.
روغن نارگیل را می توان قبل یا بعد از شستن موها استفاده کرد، بسته به نوع موی خود شما. اگر موهایتان چرب است، می‌توانید یک شبه یا چند ساعت قبل از شستن موهایتان، درمان را انجام دهید..
نحوه استفاده از روغن نارگیل
روغن نارگیل را روی پوست سر و تمام موهایتان ماساژ دهید. اگر موهای شما خشک است، می توانید از آن به عنوان یک درمان ترک نیز استفاده کنید. باید تحقیقات بیشتری در مورد روغن نارگیل به عنوان محرک رشد مو انجام شود، اما نشان داده شده است که ساقه مو را روان کرده و از شکستن آن جلوگیری می کند..
یک مطالعه در سال 2021 نشان داد که نارگیل روی پوست سر به غنی‌سازی میکروبیوم پوست سر کمک می‌کند و پوست سر و فولیکول‌های مو را سالم‌تر میکند.

ویویسکال- Viviscal 

ویویسکال یک مکمل غنی برای رشد مو است که به رشد مو در افراد دارای موهای نازک کمک میکند.
این منبع غنی حاوی ویتامین ها و مواد معدنی ای از جمله
– بیوتین
– نیاسین
– آهن
– روی
– اسید های چرب امگا3
D ویتامین –
C – ویتامین
AminoMar C مجتمع پروتئینی –
برای دیدن نتیجه باید این قرص ها را دو بار در روز به مدت حداقل 6 ماه مصرف کنید.

روغن ماهی

مصرف اسیدهای چرب امگا می تواند به بهبود موهای شما از درون کمک کند، زیرا آنها پر از مواد مغذی و پروتئینی هستند. مصرف مکمل امگا ، همراه با آنتی اکسیدان ها، به بهبود تراکم و قطر موها کمک می کند. همچنین ریزش مو را کاهش می دهد.
اسیدهای چرب امگا به سلول‌های شما کمک می‌کنند تا به درستی کار کنند و می‌توانند ایمنی را تقویت کنند و منجر به سلامت کلی بهتری شوند.
دوز توصیه شده سازنده را دنبال کرده و قبل از وارد کردن مکمل های جدید به رژیم غذایی خود با پزشک خود مشورت کنید.

جینسینگ

مصرف مکمل‌های جینسنگ می‌تواند با تحریک فولیکول‌های مو باعث رشد آنها شود. جین سنوزیدها اجزای فعال در جینسینگ هستند و تصور می شود که مسئول تأثیر مثبت جینسینگ بر روی مو هستند.
تحقیقات در مورد اینکه چگونه جینسینگ می تواند رشد مو را تشویق کند محدود است، اما یک بررسی تحقیقاتی اخیر در سال 2018 منبع مورد اعتماد نتایج امیدوارکننده ای را نشان داد.
همیشه مکمل ها را طبق دستور مصرف کنید و حتماً عوارض جانبی احتمالی آن را بررسی کنید.

آب پیاز

اگر بتوانید بوی آب پیاز را تحمل کنید، ممکن است متوجه شوید که فواید آن ارزشش را دارد. آب پیاز منبع قابل اعتمادی را برای تقویت رشد مو و درمان موفقیت آمیز آلوپسی آره آتا تکه تکه نشان داده است – یک بیماری خود ایمنی که در آن بدن به فولیکول های مو حمله می کند و باعث ریزش مو در قسمت های مختلف بدن می شود.
همچنین تصور می شود که آب پیاز گردش خون را بهبود می بخشد. یک مطالعه در سال 2015 با حیوانات نشان داد که فاکتور رشد کراتینوسیت بهبود یافته است، که یک واسطه مهم برای رشد و رشد فولیکول مو است.

برای مصرف آب پیاز، چند پیاز را مخلوط کرده و آب آن ها را بگیرید. آب میوه را به پوست سر و موهای خود بمالید و بگذارید حداقل 15 دقیقه بماند، سپس با شامپو سرتان را بشویید.

روغن رزماری

رزماری یک اسانس معمولی است که مردم از آن برای تقویت رشد مو و کاهش ریزش مو استفاده می کنند. روغن رزماری منبع مورد اعتمادی برای تحریک رشد موهای جدید است و حتی می تواند برای درمان آلوپسی آندروژنیک استفاده شود.
چند قطره روغن رزماری را در یک روغن حامل، مانند روغن آرگان یا روغن جوجوبا مخلوط کنید و قبل از آبکشی آن را روی موها و پوست سر خود ماساژ دهید. می توانید این کار را چند بار در هفته انجام دهید. همچنین می توانید روزانه چند قطره روغن رزماری را به شامپو و نرم کننده خود اضافه کنید.
با این حال، از استفاده مستقیم روغن های ضروری روی پوست خودداری کنید و همیشه آنها را با روغن حامل یا شامپو مخلوط کنید.

روغن شمعدانی

گیاهی معطر است که بومی آفریقای جنوبی است. روغن شمعدانی اسانس غلیظی است که از برگ های آن استخراج می شود. می‌توانید از روغن شمعدانی برای تقویت رشد مو و افزایش گردش خون استفاده کنید.
سه قطره اسانس شمعدانی را با هشت قطره روغن حامل مخلوط کرده و مستقیماً روی موهای خود بمالید. همچنین می توانید چند قطره به شامپو و نرم کننده خود اضافه کنید.
روغن شمعدانی می تواند به تقویت، آبرسانی و ترمیم موهای شما کمک کند.

لیمو

می توانید از آب لیموی تازه یا روغن لیمو استفاده کنید، زیرا هر دوی آنها کیفیت و رشد مو را افزایش می دهند. روغن لیمو ممکن است به شما کمک کند تا پوست سر سالمی داشته باشید و رشد مو را تقویت کنید.
پانزده دقیقه قبل از شامپو کردن، آب لیموی تازه را به پوست سر و موهای خود بمالید. همچنین می توانید از اسانس لیموی رقیق شده در روغن حامل به عنوان بخشی از ماسک مو استفاده کنید.

سئوالات متداول

خوشبختانه، ریزش موی هورمونی اگر در سال های نخست شروع ریزش مو، تشخیص و درمان گردد، به طور قابل ملاحظه ای قابلیت برگشت پذیری دارد .

در صورتی که ریزش موی هورمونی، منجر به ایجاد اسکار و یا طاسی گردد، تنها روش درمان موثر، استفاده از کاشت مو می باشد.

خوشبختانه برخی از کمپانی های معتبر اروپایی و آمریکایی، کوکتل های مزوتراپی مخصوص جهت درمان ریزش موی هورمونی ابداع و روانه ی بازار کرده اند. همانطور که قبلتر ذکر شد در صورت تشخیص و درمان ریزش موی هورمونی در مراحل اولیه می توان از این کوکتل ها به همراه درمان دارویی خوراکی استفاده نمود.

شما می‌توانید با مراجعه به بخش نوبت دهی، وقت مشاوره بصورت حضوری و یا غیرحضوری دریافت کرده و پس از کسب مشاوره و توضیحات، برنامه درمانی خود را آغاز نمایید.