تخلیه غبغب چیست؟
غبغب و نحوه رفع آن
تخلیه غبغب از روشهای نوین برای زیبایی صورت است. غبغب یک ظاهر ناخوشایند از تجمع چربی اضافه در زیر چانه است که این چربی جمعشده، باعث نمای دابل چین (Double Chin) یا حالت دو چانهای میشود. بیماری غبغب بیشتر در افراد دارای اضافه وزن رایج است که بنا به دلایل متفاوت از جمله افزایش وزن، بیتحرکی و یا رشد ناکافی استخوان فک تحتانی به وجود میآید. بر اساس شدت و علت ایجاد غبغب روشهای درمانی متفاوت وجود دارد.
مهمترین علل ایجاد غبغب
امروزه به علت تغییر سبک زندگی و کاهش تحرک در نوع بشر بیماری غبغب بسیار شایعتر از قبل شده است. غبغب نشانه اختلال سلامتی نیست؛ اما میتواند به اعتمادبهنفس شخص و زندگی اجتماعی افراد آسیب وارد نماید. غبغب درواقع چربی اضافه، پوست افتاده و یا عضله شل شده در ناحیه زیر چانه است. سابقه خانوادگی و آناتومی صورت، نقش مهمی در شکلگیری غبغب بازی میکند. همچنین افزایش سن، شل شدن پوست و عضلات ناحیه گردن و همچنین بالا رفتن شاخص تجمع چربی احتمال ایجاد غبغب را افزایش میدهد. ضمناً مصرف غذاهای سرشار از اسیدهای چرب اشباع، فستفودها و همچنین مصرف دخانیات و الکل با کاهش سطح متابولیسم روزانه، احتمال تجمع چربی در ناحیه غبغب را افزایش میدهند. چاقی ناحیه غبغب با افزایش احتمال تنگی نفس، خروپف و همچنین کاهش اکسیژنرسانی و افزایش خطرات قلبی عروقی در ارتباط است؛ که تمامی موارد ذکر شده میتوانند ایجاد غبغب را تشدید نمایند. نقش ژنتیک در ایجاد غبغب را نباید نادیده گرفت. ایجاد غبغب در نژادهای آسیایی به خصوص آسیای شرقی به علت عدم رشد کافیِ فک تحتانی و چانه بهمراتب از سایر نژادها شایعتر است. برخی بیماریهای ژنتیکی مانند سندروم متابولیک (Metabolic Syndrome)، دیابت قندی (Diabetes)، کم کاری تیروئید(Hipotiroidismo) و غیره احتمال ایجاد غبغب را بالا میبرند. غبغبهایی که در ارتباط با بیماریهای ژنتیکی ایجاد میشوند، معمولاً به آسانی درمان نمیشوند و نیازمند اقدامات جدیتر مانند جراحیها و یا سایر روشهای تهاجمی هستند. افزایش سن به دو علت مهم ایجاد غبغب را تشدید مینماید که در ادامه به شرح آن میپردازیم.
علل ایجاد غبغب با افزایش سن
- با افزایش سن و کاهش سطح متابولیسم پایه، تجمع چربی در ناحیه غبغب مانند کل بدن، افزایش مییابد.
- به علت شل شدن پوست و عضلات ناحیه گردن، مکان مناسب برای رشد چربیهای زائد ایجاد میشود.
روشهای درمانی غبغب
- قطعاً کاهش وزن بخش عظیمی از درمان غبغب را شامل میشود. کاهش مصرف غذاهای حاوی چربی، نوشیدن آب کافی، بالا نگهداشتن سطح سوخت و ساز بدن با ورزش و مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامین C مانند عصاره چای سبز و کلاژن به بهبود ظاهر پوست ناحیه غبغب کمک فراوانی میکند و همچنین باعث جلوگیری از تجمع چربی در ناحیه غبغب و گردن میگردد.
- ماساژ ناحیه غبغب و ورزشهای مخصوص و همچنین استفاده از ماساژورهای خانگی با افزایش خونرسانی ناحیه گردن و همچنین تحریک ساخت کلاژن(Collagen) و الاستین(Elastin) و بهبود قوام پوست میتواند نمای غبغب کاذب را بهبود بخشد.
- استفاده از دستگاههای تخصصی مانند آر اف(RF) هایفوتراپی (Hifotherapy) با ارسال امواج التراسونیک (Ultrasonic Wave) علاوه بر افزایش قدرت کلاژن سازی پوست و بهبود قوام پوست پیر شده و آسیبدیده به دنبال تولید حرارت باعث کوچکتر شدن حجم چربی غبغب میشود.
- استفاده از دستگاههای لاغری مانند کرایولیپولیزها(Cryolipolysis) اگزیمیا (Eximia) و غیره تا حدودی باعث کاهش تجمع چربی و حذف چربیهای زاید در ناحیه غبغب میشود.
- تزریق مادههای چربی سوز تحت عنوان مزوتراپیهای چربی سوز (Mesotherapy) باعث کاهش تجمع چربی در سلولهای چربی ناحیه غبغب میشود. تأثیر مزوتراپی ها از موارد ذکرشده در فوق بیشتر است. مزوتراپی رفع غبغب معمولاً طی ۳ الی ۶ جلسه با تزریق سطحی متده ی چربی سوز بدون درد و خونریزی انجام میگیرد. این مزوتراپیها حاوی اکسی کولین (Deoxycholic Asid)، فسفاتیدیل کولین (Fosfatidilcolina)، کافئین(Caffeine) و غیره هستند که همگی باید با نظر پزشک متخصص و با صلاحدید وی تزریق شود.
بهترین و مؤثرترین روش رفع غبغب
بهترین و مؤثرترین روش برای از بین بردن چربی اضافی غبغب استفاده از تکنیکهای مدرن جراحی است. در این روش با استفاده از ساکشن یا مکش تمامی سلولهای چربی موجود در ناحیه قبل از بدن فرد خارج میشود. این روش جراحی که مورد تایید انجمن جراحان آمریکا است با استفاده از سوراخهای بسیار ریز در ناحیه غیر قابل رؤیت و فرستادن سری مکنده زیر پوست در فضای استریل انجام میگیرد. جراحی سرپایی تخلیه غبغب نیاز به بیهوشی و بستری ندارد و در یک جلسه یک ساعته در فضای مطب انجام میگیرد. احتمال ایجاد تورم و کبودی مختصر در ناحیه دستگاه شده وجود دارد. معمولاً پس از انجام جراحی میتوان به فعالیتهای روزمره برگشت. مهمترین نکته در این جراحی انجام مو به مو مراقبتهای بعد از عمل است. مراقبتهای بعد از عمل شامل بستن غبغب بند یا گن استاندارد در ناحیه غبغب است.
مراقبت مورد نیاز بعد از لیپوساکشن غبغب (Liposuction)
رعایت بهداشت ناحیه دستگاه شده و مصرف آنتیبیوتیک با صلاحدید پزشک انجام میگیرد. شروع کمپرس گرم و ماساژ ناحیه غبغب به دنبال افزایش خونرسانی، سرعت بهبود پوست را افزایش میدهد. مراجعهکنندهها بهتر است بعد از جراحی از مواد غذایی سرشار از ویتامین C (Ascorbic acid) مانند مرکبات و آناناس مصرف نمایند. ورزشهای سنگین را با فاصله دو هفته بعد از عمل میتوان شروع کرد. استفاده از دخانیات مانند سیگار و مشروب از دو هفته قبل از عمل تا یک هفته بعد از عمل ممنوع است. انجام جراحی تخلیه غبغب در افراد با سابقه بیماریهای مزمن مانند دیابت شیرین، فشارخون، بیماریهای کلیوی و غیره فقط با اجازه پزشک معالج قابل انجام است. در نتیجه در صورت وجود هر گونه سابقه بیماری، مصرف دارو یا حساسیت دارویی و غذایی قبل از انجام کار پزشک خود را مطلع نمایید.
روش انجام لیپوساکشن غبغب
جراحی تخلیه غبغب یک جراحی سرپایی است که به مدت یک ساعت و نیم در فضای استریل انجام میگیرد.
در ابتدا بیمار، گان و کلاه مناسب جراحی پوشیده و روی تخت برقی که در آن امکان تنظیم ارتفاع وجود دارد، دراز میکشد. سپس فشارخون، ضربان قلب و همچنین سطح اکسیژن بیمار توسط دستیار پزشک اندازهگیری میگردد. برای آمادهسازی جراحی، بیمار باید از صورت تا پایین گردن با محلول پوویدون ایدوون (بتادین) استریل شود. سپس پزشک محلول تامی سنت که شامل لیدوکایین (Lidocaine)، سرم نرمال سالین (Normal saline) یا سرم رینگر لاکتات (Ringer-Lactated) و اپی نفرین(Epinephrine) است را در ناحیهای که قصد برداشت چربی از آن را دارد زیر پوست تزریق میکند.
به طور میانگین نیاز به ۳۰ الی ۴۰ دقیقه زمان داریم تا بیمار به طور کامل بیحس شده و برای جراحی آماده گردد. بعد از بیحسی نوبت به تخلیه میرسد. تخلیه چربی با استفاده از کانولا با قطر دو نیم یا سه میلیمتر و همچنین سرنگ بیست سیسی (بهعنوان عامل مکنده یا ساکشن دستی) آغاز می گرد. بعد از تخلیه کامل چربی، برای از بین بردن هرگونه احتمال خونریزی، کمپرس یخ و پانسمان فشاری (با استفاده از گن یا باند کشی ١٠ سانت پرفشار) در ناحیهی دستکاری شده فیکس میگردد. بعد از جراحی بیمار ٣٠ دقیقه در سالن انتظار تحت نظر قرار میگیرد. سپس بعد از چک مجدد و معاینه توسط پزشک و در صورت نرمال بودن تمامی علایم حیاتی، بیمار قابل ترخیص است. لازم به ذکر است در صورت صلاحدید پزشک، آنتیبیوتیک تزریقی (معمولاً سفازولین Cefazolin) ، داروی آرامبخش و سایر اقدامات لازم توسط پزشک قبل، حین و بعد از جراحی تجویز میگردد.
فیلم آموزش بستن باند کشی پر فشار توسط دکتر سبا
سئوالات متداول
انجام عمل تخلیه غبغب یا لیپوساکشن غبغب، مانند انجام هر مداخلهای پزشکی دیگر در صورتی که به طور صحیح انجام نپذیرد، ممکن است عوارض و عواقب ناگواری داشته باشد. اما در صورتی که توسط یک پزشک ماهر انجام گیرد و مراقبت های بعد از آن به درستی انجام شود؛ تقریباً بدون عارضه می باشد. تورم، کبودی و درد مختصر از انواع عوارض شایع و محدود بعد از تخلیه چربی غبغب میباشد که با رعایت نکات احتیاط توسط پزشک و مراجعه کننده احتمال آن کمتر میشود.
تخلیه چربی غبغب، یک جراحی نیمه تهاجمی است؛ که تحت بی حسی موضعی و بدون بیهوشی و بستری انجام میگیرد. بعد از عمل تخلیه غبغب بهتر است باقی روز را استراحت نمایید. به شرط بستن صحیح گن یا بانداژ فشاری از فردای انجام کار میتوانید به سرکار بازگردید.
معمولاً ۲۴ ساعت بعد از جراحی لیپوساکشن غبغب یا تخلیه چربی غبغب، می توانید بانداژ فشاری را باز نموده و استحمام کنید. برای شستشو از شویندههای معمولی با آب ولرم استفاده نمایید.
خیر بعد از لیپوساکشن غبغب و یا تخلیه ی چربی اضافه ناحیه ی غبغب نیاز به رعایت رژیم غذایی خاصی نیست؛ گرچه برای حفظ تعادل بیشتر بین سایز صورت و بدن، معمولا به اکثر افراد توصیه می شود اقدامات لازم برای کاهش وزن را نیز در نظر داشته باشند.
شما میتوانید با مراجعه به بخش نوبت دهی، وقت مشاوره بصورت حضوری و یا غیرحضوری دریافت کرده و پس از کسب مشاوره و توضیحات، برنامه درمانی خود را آغاز نمایید.